alkol ve sorunları Ana Sayfa | İletişim  
      Bu site Doç. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır  
 
 
Alkol nedir?

Alkol tarih boyunca tedavi edici ya da dinsel amaçlarla da kullanılmış bir maddedir.

Alkol kimyasal olarak etanol olarak adlandırılan bir maddedir. Alkol patates, tahıl, mısır, pirinç, meyve, şekerpancarı gibi bitkilerden elde edilebilir. Şekerin fermantasyonu sırasında sırasına karbondioksit açığa çıkar.

Alkollü içeceklerin farklı özelliklerini içlerine katılan diğer maddeler, fermantasyon, distilasyon (etanolün yoğunluğunun artırılmasıdır) özellikleri ve yaşı belirler. Bir gram alkolün yıkılmasıyla 7 kcal enerji oluşur. İçinde çok az miktada B vitamini, demir ve karbohidratlar vardır.

Alkol ince barsaktan emilir. Etanol miktarı daha fazla olan içecekler daha hızlı emilirler. Düşük konsantrasyonlu alkollü içecekler zehirlenmeye yol açmazlar, çünkü su emilimi azalmıştır ve bu nedenle beden alkolü daha hızla dışarı atar.

Gıdayla birlikte alınması, alkolün mideden geçişini yavaşlatır, kan konsantrasyonunu azaltır ve pik yapmasını zorlaştırır. Süt, stres, ısı düşüklüğü, aspirin, yağlı yiyecekler alkol emilimini azaltır. Sıcak, protein eksikliği, alkol alım öncesi su yüklemesi etanol emilimini artırır.

Alkol fazla kullanıldığı zaman bağımlılığa yol açar. Alkolizm ise şiddetli alkol bağımlılığına verilen isimdir.

Ayrıca bkz:

Alkolün davranışsal etkilerini öğrenmek için tıklayın

Alkolün fiziksel  etkilerini öğrenmek için tıklayın

Alkolün istenmeyen ve zarar veren etkilerini öğrenmek için tıklayın

Alkolün beyni ve karaciğeri nasıl etkilediğinin resimlerini görmek için tıklayın

 

 

 
Bu site alkol sorunları, alkol bağımlılığı, alkoliklik ve alkolizm tedavisiyle ilgilidir
 
Alkol kullanımı fazlaya ne yapma
 

© 2009 Kültekin Ögel | Web Yazıl

© 2009 Kültegin Ögel | Web Yazılım: Bayram İlyasoğlu | Valid XHTML |  Ana Sayfa | İletişim