alkol ve sorunları Ana Sayfa | İletişim  
      Bu site Doç. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır  
 
 
Yanlış inançlara doğru yanıtlar

Alkol, kalbe iyi gelir mi?

Genel olarak toplumda, bireysel içicilik boyutunda, düzenli, az miktarda ve ölçülü alkol tüketiminin kalbi koruyucu etkileri olduğuna dair genel bir kanı hâkimdir. Alkolün bu koruyucu etkisi daha çok 40 yaş ve üzeri, kalp rahatsızlığı olan kişiler için geçerli olduğu saptanmıştır.

İçme alışkanlığı olmayan ya da ender olarak içki tüketmeye alışık olan toplumlar için düşük miktarda da olsa düzenli alkol kullanıma başlanmasının olumlu değil zararlı etkileri olduğu saptanmıştır.

Alkoliklerde kanda total lipid (yağ) ve kolesterolun yüksek olduğu görülmüştür. Devamlı içki kullananlarda alkol hem vücuttaki yağ depolarından yağları çözüp kana geçmesine neden olmakta, hem de hücrelerdeki normal metabolizmayı (besinlerin yanmasını), fazlaca yağ imaline kaydırmakta, netice olarak kanda yağların artmasına yol açmaktadır.

İçki Tansiyonu Düşürür mü?

Alkollü içkilerin az miktarda kullanılmasının bilhassa kalbi besleyen damarlarda vazodilatasyon yani damar genişlemesi yaparak faydalı olabileceği fikri mevcuttu. Bu kanaatin yanlışlığı yapılan yeni çalışmalarla çok daha iyi bir şekilde anlaşılmıştır. Alışkanlığı olan veya daha önce hiç içki kullanmamış şahıslarda normal veya yüksek olsun, şahısların hepsinde az miktarda bile alkol kullanılması tansiyonu arttırmaktadır.

Alkol, gıdanın sindirilmesine faydalı mıdır?

Alkollü içkilerin sindirimi geciktirdiği gösterilmiştir. Çünkü alkol sindirim kanalı duvarlarında tahriş edici sebebi ile fazlaca mukus ve hidroklorik asit salgılamasına neden olur. Bu ise sindirime olumsuz etki yapar. Alkolün hangi çeşidi olursa olsun, ne miktarda olursa olsun, sindirimi uyarıcı madde olarak kabul edilemez.

Alkollü içkiler vücudu ısıtır mı?

Alkol vücut sıcaklığını düşürür. Alkol kullanan kişinin cilt damarları genişler. Bu ise vücuttan ısının kaybına neden olur. Hatta sarhoş kişinin hisleri azaldığı için, şiddetli soğuklarda sokakta kaldığını bile fark etmeyebilir. Donma tehlikesi geçirebilir.

Bira taş düşürür mü?

Biranın diüretik yani idrar arttırıcı bir etkisi olduğunu herkes bilir. Ancak aynı etki memba suyu, ıhlamur içenlerde de olur. Biranın taş düşürmek bir yana, içerisinde etil alkol bulunduğu için ödem yani idrar yolunun civarında sıvı birikmesine yol açar. Bunun için taş düşürme zorlaştırıcı, geciktirici etkisi bile olabilir.

Bira bağımlılarının farklı özellikleri var mıdır?

Hayır, açık bir farkları yoktur.

Alkol cinsel gücü artırır mı?

Alkolün merkezi sinir sisteminde inhibisyon yaratarak setleşmede bozukluğa ve diğer cinsel sorunlara yol açtığı düşünülmektedir. Yapılan araştırmalarda düşük kan alkol konsantrasyonunda uyarılmada bir artış olduğu gözlenmiştir. Ancak alınan alkol miktarı arttıkça uyarılma azalması ortaya çıkmaktadır. Yüksek alkol düzeyinde ejekülasyonda (boşalma) bozulma gözlenmektedir. Kan alkol düzeyinin %0.09 olduğu durumlarda boşalamama görülebilmektedir. Yüksek alkol düzeylerinde alınan zevkte azalma ve orgazm yoğunluğunda düşme olduğu belirtilmiştir. Benzer şekilde sertleşme sorunları da yaşanmaktadır ki, buna argoda “whisky dick” adı verilmektedir.

Ramazan ayında içmiyorum, o zaman alkolik olamam değil mi?

Ramazan ayı boyunca bir kişinin alkol içmemesi, kişinin bağımlı olmadığını göstermez. Birçok bağımlı da ramazan aylarında içmez. Alkolizm gelişince ara sıra bırakmakla düzelmez.

 

 
Bu site alkol sorunları, alkol bağımlılığı, alkoliklik ve alkolizm tedavisiyle ilgilidir
 
Alkol kullanımı fazlaya ne yapma
 

© 2009 Kültekin Ögel | Web Yazıl

© 2009 Kültegin Ögel | Web Yazılım: Bayram İlyasoğlu | Valid XHTML |  Ana Sayfa | İletişim