Alkol tarih boyunca tedavi edici ya da dinsel amaçlarla da
kullanılmış bir maddedir.
Alkol kimyasal olarak etanol olarak adlandırılan bir maddedir.
Alkol patates, tahıl, mısır, pirinç,
meyve, şekerpancarı gibi bitkilerden
elde edilebilir. Şekerin fermantasyonu
sırasında sırasına karbondioksit açığa
çıkar.
Alkollü içeceklerin farklı özelliklerini içlerine katılan diğer
maddeler, fermantasyon, distilasyon (etanolün
yoğunluğunun artırılmasıdır) özellikleri
ve yaşı belirler. Bir gram alkolün
yıkılmasıyla 7 kcal enerji oluşur.
İçinde çok az miktada B vitamini, demir
ve karbohidratlar vardır.
Alkol ince barsaktan emilir. Etanol miktarı daha fazla olan
içecekler daha hızlı emilirler. Düşük
konsantrasyonlu alkollü içecekler
zehirlenmeye yol açmazlar, çünkü su
emilimi azalmıştır ve bu nedenle beden
alkolü daha hızla dışarı atar.
Gıdayla birlikte alınması, alkolün mideden geçişini yavaşlatır, kan
konsantrasyonunu azaltır ve pik
yapmasını zorlaştırır. Süt, stres, ısı
düşüklüğü, aspirin, yağlı yiyecekler
alkol emilimini azaltır. Sıcak, protein
eksikliği, alkol alım öncesi su
yüklemesi etanol emilimini artırır.
Alkol fazla kullanıldığı zaman bağımlılığa yol açar. Alkolizm ise
şiddetli alkol bağımlılığına verilen
isimdir.
Ayrıca bkz:
Alkolün davranışsal etkilerini
öğrenmek için
tıklayın
Alkolün fiziksel etkilerini
öğrenmek için
tıklayın
Alkolün istenmeyen ve zarar veren etkilerini öğrenmek için
tıklayın
Alkolün beyni ve karaciğeri nasıl
etkilediğinin resimlerini görmek için
tıklayın
|